1. Prezentare generală  proiect
Prin proiectul medical ,, Corectarea strabismului” venim în sprijinul copiilor şi adolescenţilor din centrele de zi, apartamentele sociale de tip familial sau familii defavorizate social, care prezintă această afecţiune.

În majoritatea ţărilor europene, strabismul nu mai constituie o problemă, copiii cu această afecţiune oftalmologică fiind diagnosticaţi corect la o vârstă fragedă şi trataţi corespunzator, fapt ce contribuie la creşterea considerabilă a şanselor de corectare. În România, în rândul copiilor şi adolescenţilor din mediile social vulnerabile, strabismul ridică încă probleme serioase având pe lângă componenta medicală şi implicaţii în plan social, emoțional şi educativ. Această realitate ne-a determinat să iniţiem în 2010 ,,Corectarea strabismului”.

2. Descriere proiect pas cu pas:

• Vizita iniţială la oftalmolog pentru a determina diagnosticul corect și tipul de tratament necesar în funcție de tipul strabismului.
– Medicul specialist va face recomandările necesare: aplicarea de ocluzor, purtarea ochelarilor corectori sau/și o intervenție chirurgicală.
– Dacă se impune, va avea loc și o a doua vizită medicală.

Copiii din București și județele limitrofe sunt consultați la Clinica Oftalmix, București, de către echipa condusă de doamna dr. Luminița Teodorescu.         https://oftalmix.ro/

Copiii din jud. Cluj și județele învecinate sunt consultați la Clinica Pro Visual, Cluj-Napoca, de către echipa condusă de doamna dr. Gabriela Bîrlea.        https://provisual.ro/

• În cazul în care este necesară o intervenție chirurgicală, aceasta se va desfășura în Spitalul de Pediatrie Medlife, București.
– Atunci când se impune spitalizarea pacientului, însoțit de un părinte sau tutore, aceasta va fi de 24 ore, perioadă în care copilul va fi sub observație.
– Post-operator pacientul va beneficia în timpul anului, de vizite la intervale regulate: 2 luni/ 6 luni/ 1 an.

• Logistica:
– Voluntarii asociației însoțesc copilul și părintele/ tutorele acestuia la toate vizitele medicale.
– Coordonatorul programului va comunica cu părintele/ tutore sau cu reprezentanții D.G.A.S.P.C pentru a pregăti dosarul legal necesar.
– Voluntarii asociației vor asigura copilului, în cazul unei intervenții chirurgicale suportul emoțional necesar.


3. Beneficiile programului pentru copii:
Din punct de vedere medical: această afecțiune oftalmologică este corectată, în special când pacienții au vârste mici.

Din punct de vedere social: crește stima de sine, ajutându-l pe copil în stabilirea unor raporturi sociale armonioase cu ceilalți colegi. Rezolvă multe din complexele de inferioritate apărute datorită strabismului, contribuind la o mai bună integrare în societate.

Din punct de vedere educațional: s-a constatat o îmbunătățire a rezultatelor la învățătură, copilul citind mai bine și acumulând astfel cunoștințele necesare.

În cadrul programului monitorizăm rezultatele într-un mod practic care include chestionare, consultații post-operatorii, discuții cu personalul medical și cu îngrijitorii acestor copii, poze înainte și după tratament care vor oferi imagini concludente.

4. Obiective:
Extinderea programului în toate județele țării, contribuind astfel la soluționarea unei probleme medicale cu multe implicații negative în viețile copiilor din mediile defavorizate social.