Corectarea strabismului

Strabismul, centrarea incorectă a ochilor, este una dintre cele mai întâlnite probleme la cei mici, afectând în jur de 4% dintre copiii sub 6 ani. Strabismul mai este numit şi „ochiul rătăcitor” sau „ochi încrucişaţi”.Cum îi putem ajuta pe copii?

  •  Cu picături şi exerciţii oculare.
  •  Cu ochelari.
  •  Prin intervenție chirurgicală pentru corectarea strabismului.
  •  Prin acoperirea ochiului mai puternic cu un ocluzor (bandaj), cu scopul de a stimula copilul să folosească ochiul mai slab.

„Niciodată nu-i prea devreme să corectezi strabismul”. Un tratament instituit cât mai devreme are o eficacitate mai bună. Din nefericire chiar şi la vârsta şcolară copiii suferă de strabism. În dorinţa de a soluţiona această problemă, asociaţia noastră a iniţiat un program, ai cărui beneficiari sunt copiii din Centrele de Plasament precum şi cei din familiile defavorizate social. După stabilirea diagnosticului de către un medic specialist, copiii vor primi îngrijirea medicală adecvată pentru a fi corectată vederea. Operaţia de corectare a strabismului la copiii cu vârsta de până la 6 ani previne fenomenul de izolare socială a acestora.

Pentru susţinerea tezei sale, Dr. Daniel Mojon, oftalmolog specializat în strabism la Kantonsspital St Gallen (Elveţia), a publicat în The British Journal of Ophthalmology un studiu efectuat pe un eşantion compus din 118 copii, pentru a determina relaţia dintre strabism şi discriminare. Dacă înaintea vârstei de 6 ani copiii nu-şi stigmatizează colegii ce suferă de acest defect vizual, situaţia este diferită după aceasta etapă.

Dr. Daniel Mojon şi echipa sa au făcut modificări ale fotografiilor a 6 perechi de gemeni, prin crearea unui strabism artificial la unul dintre cei doi copii. Imaginile au fost apoi prezentate succesiv în faţa unui grup de 118 copii, cu vârste cuprinse între 4 şi10 ani. Aceştia au fost rugaţi să desemneze care ar fi gemenii pe care i-ar invita sau nu la aniversarea zilei lor de naştere. Unul din cei 31 de copii de 4-6 ani (3,2%) nu a selectat nici un copil cu strabism. Printre copiii de 6-8 ani, rata de discriminare urca la 37,5%, respectiv 18 din 48 de copii nu au selectat nici un copil afectat. Între 8 şi 10 ani, majoritatea copiilor (56,5%) nu au invitat pe nici unul din copiii cu strabism.

Prin urmare, discriminarea legată de strabismul infantil creşte odată cu vârsta copiilor. De asemenea, afirma dr. Daniel Mojon, o intervenţie chirurgicală de corecţie ar trebui să fie efectuată înainte de 6 ani, vârstă ce pare să marcheze declanşarea implicaţiilor sociale negative ale strabismului. În susţinerea argumentaţiei lor, cercetătorii citează alte studii care atestă că unii educatori au avut, de asemenea, o atitudine negativă faţă de copiii cu strabism.

De la debutul proiectului, în 2010, până în prezent 623 de copii și adolescenți din 26 de județe din țară au beneficiat de acest program.

  • au avut loc 1,930 consultații oftalmologice,
  • 288 intervenții chirurgicale,
  • au fost oferite 615 perechi de ochelari.